Werken bij een Centrum voor Levensvragen
Op deze pagina is informatie opgenomen over het werken bij een Centrum voor Levensvragen. Vanuit de landelijke vereniging worden adviesdocumenten ontwikkeld ter ondersteuning van de zelfstandige CvL’s. Deze documenten (waaronder adviestarieven en richtlijn GV thuis en instellingen) zijn hier te vinden.
Bij vragen of klachten rondom het werken bij een CvL kan contact opgenomen worden met de bestuurssecretaris SCL.
Vragen over werken in GV thuis
Aan welke criteria moet een geestelijk verzorger voldoen voor inzet GV thuis?
In de subsidieregeling is beschreven waar geestelijk verzorgers aan moeten voldoen om voor vergoeding van hun inzet in aanmerking te komen. ‘Bekwaam en bevoegd zijn geestelijk verzorgers die ingeschreven zijn in het register van Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV). Opname in het kwaliteitsregister vereist lidmaatschap van VGVZ en/of NVPA en daardoor deelname aan de door hen ontwikkelde klachtenprocedure. Dat betekent niet dat geestelijk verzorgers die aan deze eis voldoen automatisch kunnen deelnemen en declareren. Het regionale Centrum voor Levensvragen kan aanvullende afspraken/criteria hebben over bijvoorbeeld welke geestelijk verzorgers wel of niet worden ingeschakeld. Zo wordt in een aantal regio’s gekozen om een beperkt aantal geestelijk verzorgers in te zetten om het aantal uren per geestelijk verzorger op een kwantitatief en kwalitatief peil te brengen.
Hoeveel consulten mag een geestelijk verzorger maximaal verlenen?
Er is landelijk geen bindende afspraak over het aantal consulten welke een geestelijk verzorger maximaal mag verlenen per aanvraag. Als richtlijn kan 3 tot 5 consulten per cliënt worden aangehouden.
Heeft een geestelijk verzorger een WTZa-toelating nodig?
Een geestelijk verzorger die niet in loondienst werkt, maar als zzp’er is aangesloten bij een Centrum voor Levensvragen, is geen zorgverlener zoals bedoeld in de WTZa. Toezicht, tucht en kwaliteitsets zijn geregeld via de VGVZ en de SKGV.
Welke instellingen kunnen gebruik maken van de regeling geestelijke verzorging thuis?
Zie hiervoor het document 230616 Richtlijn gv-thuis en instellingen inclusief beslisboom.
Is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig?
Geen VOG
Er is geen VOG nodig indien dit niet wettelijk verplicht is, niet is opgenomen in de CAO-afspraken of de werkgever geen VOG van de werknemer verlangt. Voor geestelijk verzorgers in de thuissituatie geldt die verplichting niet maar wordt een VOG wel aanbevolen.
Verplichte VOG
Met de invoering van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) die per 1 januari 2016 in werking is getreden, is voor een aantal branches een VOG verplicht: zorgorganisaties die actief zijn in het domein van de Wet Langdurige Zorg zijn verplicht vanaf 1 januari 2016 nieuwe werknemers en andere arbeidskrachten (uitzendkrachten/ZZP-ers) een Verklaring Omtrent het Gedrag te vragen. Deze verplichting geldt niet voor vrijwilligers en mantelzorgers.
Niet verplichte VOG
In andere situaties kan de werkgever zelf bepalen dat een VOG verplicht is bij de aanstelling voor een functie of het uitvoeren van taken. Hoewel dit dan niet wettelijk verplicht is, dient de werknemer dan wel een VOG te overleggen.
Geldigheidsduur verplichte VOG
Voor de verplichte VOG vanuit de Wkkgz geldt dat de VOG bij aanstelling van nieuwe medewerkers niet eerder afgegeven mag zijn dan 3 maanden voor het tijdstip waarop de betrokkene voor de zorgaanbieder ging werken.
Geldigheidsduur niet verplichte VOG
Indien de VOG niet verplicht is maar wel gevraagd vanuit de werkgever, geldt er geen wettelijke geldigheidsduur. De VOG is een momentopname. De aanvrager van de VOG, meestal de werkgever, bepaalt hoe recent de VOG moet zijn.
Kunnen vluchtelingen gebruik maken van GV thuis?
Dit kan. De subsidieregeling stelt hierin geen beperking. Ook andere wetgeving die van toepassing is op deze subsidieregeling regelt niet dat gesubsidieerde activiteiten niet ten goede zou mogen komen aan vluchtelingen of niet-statushouders.
Welke tarieven mag ik rekenen voor de inzet van de geestelijk verzorger bij de consulten, bij- en nascholing en deelname aan MDO?
Een volledig en actueel overzicht is te vinden in de 202407 VSCL Adviestarieven GV Thuis 2025.
Mensen met een GGZ-kwetsbaarheid vragen soms langdurige begeleiding. Is dat ook mogelijk?
Mensen met een ernstige, psychische aandoening van 50 jaar en ouder of in de palliatieve fase kunnen begeleiding ontvangen bij zingevingsvragen vanuit de basis-GGZ. Indien er sprake is van een thuissituatie kunnen zij net als andere doelgroepen aanspraak maken op de subsidieregeling onder dezelfde voorwaarden. Aanvullende mogelijkheden en afspraken worden regionaal afgestemd.
Welke activiteiten van geestelijke verzorgers komen voor vergoeding in aanmerking?
Zie hiervoor het overzicht Diensten (SCL, 2025).
Hoe verloopt de financiering als de cliënt op een andere plek verblijft/behandeld wordt dan de oorspronkelijke woonplaats?
De meeste mensen zullen in hun eigen huis bezocht worden door een geestelijk verzorger. Het kan echter voorkomen dat de cliënt op een andere plaats verblijft dan zijn of haar woonplaats, bijvoorbeeld bij opname in een hospice. Voor wat betreft de afhandeling van de financiering in deze geldt dat de verblijfplaats van de patiënt (en dus niet de woonplaats) bepalend is. De regio waar de patiënt op dat moment verblijft verleent de geestelijke verzorging in overleg met de cliënt.
Dit geldt ook voor de naasten van de cliënt. De regio waar de cliënt zich op dat moment bevindt biedt desgewenst (tot maximaal een jaar na overlijden) ook de begeleiding aan naasten door de geestelijk verzorger die betrokken was bij de ondersteuning van de overleden cliënt (ook al komt deze naaste niet uit de betreffende regio).
De regeling verstaat onder naasten: ouders, kinderen, broers en zussen.
Voor een groepsconsult geldt ook dat de plaats van de bijeenkomst bepaalt welke regio de kosten voor haar rekening neemt.
Waar vind ik een overzicht van beschikbare bij- en nascholingen voor professionals en vrijwilligers?
Voor geestelijk verzorgers is op de site van het Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV) een overzicht van alle beschikbare cursussen te vinden. Het Kennisplein Zingeving is een ontwikkelplek voor professionals uit praktijk-onderwijs-onderzoek, rondom zorg voor zingeving en geestelijke verzorging in de thuissituatie.
Hoe kunnen professionals en vrijwilligers gebruik maken van de kennis van geestelijk verzorgers?
Veel geestelijk verzorgers zijn beschikbaar voor het verzorgen van bij- en nascholingen op het gebied van levensvragen en spirituele zorg. Ook zijn geestelijk verzorgers beschikbaar voor deelname in een PaTz-groep (zie hier voor meer informatie over PaTz) en verzorgen moreel beraad. Informeer bij de Centra voor Levensvragen naar de mogelijkheden binnen de eigen regio.
Waar vind ik het ABC-model?
Het ABC-model (Aandacht, Begeleiding, Crisisinterventie) staat beschreven in de Richtlijn Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase onder het submenu: diagnostiek, rapportage en verwijzing >> rol zorgverleners en overwegingen.
Wat zijn de verplichtingen ten aanzien van de wet AVG?
Met betrekking tot AVG wordt verwezen naar de pagina van het werkveldraad geestelijke verzorging thuis van de VGVZ. Onderaan de pagina bij ‘handige documenten en links’ meer info over de AVG.
Op welke websites kan ik meer informatie vinden over de geestelijke verzorging thuis?
Wat zijn mijn verplichtingen t.a.v. de wet DBA?
In de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) staat uitgelegd wanneer bij het verlenen van een opdracht sprake is van ondernemerschap of loondienst en uitzendwerk. Werk je als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) maar voldoe je niet aan de voorwaarden, dan heet dat schijnzelfstandigheid. Daar gaat de Belastingdienst vanaf 2025 strenger tegen optreden. Zie voor meer informatie de website van de KVK.
Centra voor Levensvragen
Disclaimer
U kunt geen rechten ontlenen aan de informatie op deze webpagina. De informatie is bedoeld als voorlichting en is geen juridische weergave.